Kleine afstanden met grote gevolgen voor kinderen van gescheiden ouders

Toestemming nodig als een ouder met kinderen wil verhuizen of op vakantie gaat

19 APRIL 2016, AMSTERDAM
Samenvatting
Waar we vroeger enkel verliefd werden op de buurjongen of het meisje uit het dorp, zijn deze grenzen inmiddels allang vervaagd. Door hulpmiddelen als het internet komen we gemakkelijk in contact met mensen aan de andere kant van het land en zelfs over de hele wereld. Een nieuwe partner is soms maar een muisklik weg. Onze mobiliteit is de laatste jaren ook toegenomen; grote afstanden zijn relatief eenvoudig te overbruggen, maar een relatie op afstand kan ook problemen met zich meebrengen.

Zo kan het nog eens flink lastig worden als ouders uit elkaar gaan en een van de ouders met de kinderen terug naar de oude woonplaats of het geboorteland wil verhuizen. Of wat dacht je van de situatie waarin een van de ouders na een scheiding een nieuwe liefde ontmoet, die elders woont en zij de wens hebben om te gaan samenwonen? Op het moment dat er kinderen bij betrokken zijn, kunnen relatief kleine afstanden al snel leiden tot grote gevolgen voor het contact van een kind met een ouder.

Als een ouder het eenhoofdig gezag heeft, kan deze ouder zelf de verblijfplaats van de kinderen bepalen en van het ene op andere moment met kinderen verhuizen. In de meeste gevallen is na een scheiding sprake van een gezamenlijk gezag en is het aan de ouders om samen te besluiten waar de kinderen wonen. Mocht een van de ouders willen verhuizen met de kinderen, dan is daarvoor de toestemming van de ander nodig. Hoewel het logisch klinkt, zijn veel gescheiden ouders zich hier niet van bewust.

Wat nu als de andere partner geen toestemming geeft? In dat geval kan de rechter gevraagd worden om vervangende toestemming te verlenen. Er wordt dan gekeken naar de belangen van beide ouders en natuurlijk ook de kinderen; van de noodzaak om te verhuizen tot de extra afstand en reisduur, en van het recht op onverminderd contact met de kinderen tot het belang van de verhuizende partner en de vrijheid om zijn of haar leven opnieuw in te richten. Een dergelijke procedure is dus echt maatwerk; elke situatie is weer anders.

Niet alleen voor het verhuizen dient toestemming gevraagd te worden. Wanneer sprake is van gezamenlijk gezag is voor een vakantie met de kinderen naar het buiteland eveneens toestemming nodig van de andere ouder. Zonder een ondertekend toestemmingsformulier kan het zijn dat een vakantie op Schiphol alsnog niet doorgaat. Het is dus raadzaam om met een voorgenomen verhuizing of buitenlandse vakantie in een vroeg stadium al met elkaar te overleggen zonder de kinderen ermee te belasten. Helaas is dit in de praktijk vaak wel het geval, zowel bewust als onbewust, en kan dat ten koste gaan van het verhuisplezier of de vakantiepret van de ouder en de kinderen.

Lonneke Timmermans, partner bij advocatenkantoor SmeetsGijbels, adviseert haar cliënten over hun scheiding en begeleidt hen bij vraagstukken over gezag en verhuiszaken.

Afbeeldingen
Download PDF
Download PDF
Over SmeetsGijbels

SmeetsGijbels is een succesvol landelijk en internationaal opererend advocatenkantoor gespecialiseerd in familie- en erfrecht en mediation.Vanuit de vestigingen Amsterdam en Rotterdam bedienen de gedreven en eveneens in mediation gespecialiseerde partners hun cliënten. Het kantoor staat bekend om haar effectieve, integere en discrete aanpak van complexe zaken. De partners van SmeetsGijbels hebben met elkaar gemeen dat zij persoonlijk tot het uiterste gedreven zijn om de belangen van hun cliënten zo optimaal mogelijk te behartigen. Met een indrukwekkende staat van dienst en in de wetenschap dat de partners van SmeetsGijbels altijd elkaars expertise kunnen aanwenden om tot de gewenste resultaten te komen, wordt dit kantoor dan ook met recht beschouwd als een van de beste familie-en erfrechtkantoren van Nederland.

berichten