Als het huwelijk misgaat bij startende ondernemingen

Advocatenkantoor SmeetsGijbels wijst op belang bescherming van partners bij startende ondernemingen

05 MAART 2015, AMSTERDAM, THE NETHERLANDS
Samenvatting
In geval van echtscheiding, of bij claims ten gevolge van werkzaamheden van de ondernemende partner, kunnen de gevolgen voor partners van startende ondernemingen desastreus zijn. Advocatenkantoor SmeetsGijbels geeft hen het simpele, maar vaak vergeten advies: maak vooraf duidelijke huwelijkse voorwaarden, waarin de aansprakelijkheid voor schulden van de ondernemende partner goed afgedicht zijn. Het voorkomt veel ellende.

De aansprakelijkheid voor schulden van de ondernemende partner dienen in de huwelijkse voorwaarden goed afgedicht te zijn. Hierbij is het ook van belang om na te denken hoe zij om willen gaan met het vermogen dat de ondernemende partner gaat opbouwen. Wordt dit tijdens het huwelijk en bij echtscheiding gedeeld of niet?

In geval van echtscheiding kan de meewerkende partner vaak niet meer in het bedrijf blijven werken en moet hij of zij op zoek naar een andere baan. Als de partner geen salaris heeft ontvangen of geen vermogen heeft kunnen opbouwen, bemoeilijkt dit de situatie. Het is dan ook van groot belang om hier rekening mee te houden bij het aangaan van huwelijkse voorwaarden. Zo wordt voorkomen dat de partner bij het einde van een huwelijk niet alleen zonder partner, maar ook zonder baan en inkomen achterblijft.

Indien het echtpaar reeds gehuwd is in gemeenschap van goederen is het vrij eenvoudig om de huwelijkse voorwaarden gezamenlijk bij te stellen. Sinds 1 januari 2012 is toestemming van de rechtbank niet langer nodig. Echtgenoten zijn nu verplicht om zich hoofdelijk aansprakelijk te stellen voor de eventuele schulden van de gemeenschap, die er op dat moment zijn. Het wijzigen van huwelijkse voorwaarden, die eerder tijdens het huwelijk gemaakt zijn, kan een hoop narigheid voorkomen. 

Citaten
"Het komt nog zeer regelmatig voor dat echtgenoten van artsen die gehuwd zijn in gemeenschap van goederen en waarvan de partner gratis meewerkt in de praktijk, in geval van echtscheiding met lege handen achterblijft. Ook bij eventuele claims wordt de echtgeno(o)t(e) meegesleept in een financieel drama. " Carla Smeets, partner SmeetsGijbels
Contactpersonen
Download PDF
Download PDF
Over SmeetsGijbels

SmeetsGijbels is een succesvol landelijk en internationaal opererend advocatenkantoor gespecialiseerd in familie- en erfrecht en mediation.Vanuit de vestigingen Amsterdam en Rotterdam bedienen de gedreven en eveneens in mediation gespecialiseerde partners hun cliënten. Het kantoor staat bekend om haar effectieve, integere en discrete aanpak van complexe zaken. De partners van SmeetsGijbels hebben met elkaar gemeen dat zij persoonlijk tot het uiterste gedreven zijn om de belangen van hun cliënten zo optimaal mogelijk te behartigen. Met een indrukwekkende staat van dienst en in de wetenschap dat de partners van SmeetsGijbels altijd elkaars expertise kunnen aanwenden om tot de gewenste resultaten te komen, wordt dit kantoor dan ook met recht beschouwd als een van de beste familie-en erfrechtkantoren van Nederland.

berichten