Aantal vechtscheidingen onder Nederlandse expats stijgt

De top-5 van meest voorkomende problemen bij scheiden in het buitenland

17 APRIL 2015, AMSTERDAM, THE NETHERLANDS
Samenvatting
Steeds meer Nederlandse expat gezinnen vertrekken onvoldoende voorbereid naar het buitenland waardoor zij zich niet realiseren welke nare consequenties een eventuele scheiding kan hebben. Wendy van der Stroom staat in binnen-en buitenland Nederlandse expats en/of hun partners bij in (echt)scheidingszaken en schrikt van de onwetendheid van haar cliënten over allerlei juridische complicaties die een scheiding in het buitenland kunnen hebben. Niet alleen voor de scheidende partners, ook voor de in het buitenland geboren kinderen. Met haar top 5 wil zij de ogen van werkgevers en werknemers openen en roept zij hen op om zich gedegen te laten voorbereiden als een expat bestaan wordt overwogen.

Het aantal vechtscheidingen onder Nederlandse expats in het buitenland neemt toe. In verhouding tot voorgaande jaren blijkt dat steeds meer jonge gezinnen naar het buitenland vertrekken zonder door hun werkgever voldoende te zijn geïnformeerd over de consequenties van een eventuele scheiding in het buitenland.

Het in familierecht gespecialiseerde advocatenkantoor SmeetsGijbels roept in Nederland gevestigde ondernemingen op hun medewerkers te (laten) informeren over de gevolgen die (echt)scheidingen in het buitenland kunnen hebben. Het is SmeetsGijbels gebleken dat werkgevers dit onderwerp liever niet aansnijden om eventuele bezwaren tegen een uitzending te voorkomen. Volgens het advocatenkantoor houdt goed werkgeverschap in dat deze medewerkers niet alleen over de plezierige kant van het expatleven moeten worden geïnformeerd, maar dat ook de eventuele negatieve gevolgen hiervan aan bod moeten komen. Daarnaast is het praktisch van belang dat bijvoorbeeld de trouw- en geboorteakten van eventuele kinderen, alsmede de huwelijkse voorwaarden ook in het land van vestiging geregistreerd worden.

Carrièrekansen in het buitenland maken vaak blind

Wendy van der Stroom, internationaal opererende Nederlandse familierechtadvocaat en mediator van SmeetsGijbels, is gespecialiseerd in complexe scheidingszaken waaronder veel kinderzaken en behandelt geregeld zaken met een internationaal karakter. Zij licht deze zorgwekkende ontwikkeling toe: “Het enthousiasme van een eventuele ‘uitzending’ naar het buitenland maakt veel mensen blind. Het is voor velen een mooie stap in de carrièreplanning. Jonge gezinnen nemen de kans met beide handen aan omdat de kinderen nog jong zijn en de middelbare school nog lang niet in zicht is. Moeders nemen plotsslag ontslag bij hun Nederlandse werkgever en kijken er naar uit om zich in het buitenland volledig aan het moederschap te wijden. Ze denken in een ideale wereld terecht te komen. Het tegenovergestelde is in veel gevallen helaas de realiteit.”

De top-5 van meest voorkomende problemen bij scheiden in het buitenland:

Wendy van der Stroom van SmeetsGijbels deelt haar Top-5 van probleemsituaties bij scheidingen van Nederlandse expats in het buitenland:

1.Geen wettelijke erkenning van partner van werknemer indien ongehuwd (bijvoorbeeld Dubai)

2.Verschil in rechtspositie van in het nieuwe land geboren kinderen ten opzichte van kinderen die met de ouders naar het nieuwe land zijn verhuisd.

3.Toepassing van het vermogensrecht van het nieuwe land in plaats van het Nederlandse vermogensrecht.

4.Geen acceptatie van de Nederlandse huwelijkse voorwaarden door buitenlandse rechters.

5.Geen recht op alimentatie in het buitenland voor de minst verdienende partner.

Expat bestaan vergt emotioneel sterke partner

Met slechts basisinformatie die door de werkgever wordt verstrekt gaat men het buitenlandse avontuur aan. En daar gaat het dan helaas toch vaak mis. Manlief (in de meeste gevallen is anno 2015 de man nog steeds de belangrijkste kostwinner) richt zich op zijn veelbelovende carrière en werkt zich letterlijk uit de naad. De vrouw die in het meest positieve geval met haar kinderen niet in een compound voor expats woont, zit plotseling ver weg in het buitenland en ziet na verloop van tijd de muren op zich afkomen. Het is eenzaamheid die de boventoon voert en het almaar sterker wordende gevoel niet meer dan een moeder te zijn die buitengesloten is van de maatschappij creëert een gevoel dat de eenzaamheid overstijgt. De carrière-druk op de kostwinner groeit en het wordt de partner duidelijk dat voor de nabije toekomst op de ander wordt ingezet en zij als moeder de tweede plaats zal innemen. Ze levert geen financiële bijdrage aan het huishouden en wordt voor haar gevoel alleen maar meer afhankelijk van de carrière van de partner, een carrière waarvan wordt verondersteld dat zij deze in alle opzichten zal ondersteunen. De emotionele druk om de kostwinner te faciliteren in de carrière neemt welhaast exponentieel toe.

Wendy van der Stroom van SmeetsGijbels vervolgt: “En dan belandt men in een situatie waarin menig partner zich afvraagt of de stap naar het expat-bestaan wel de juiste was. Zingevingsvraagstukken gaan een rol spelen en de daginvulling van de partner/moeder wordt steeds meer beladen. Deze situatie kan vele jaren blijven aanhouden. Totdat de bom barst.”

Over Wendy van der Stroom

Wendy van der Stroom is een internationaal opererende Nederlandse familierechtadvocaat en mediator van SmeetsGijbels. Zij is gespecialiseerd in complexe scheidingszaken waaronder veel kinderzaken en behandelt geregeld zaken met een internationaal karakter. Zo staat zij veel Nederlanders in het buitenland en in Nederland woonachtige buitenlanders bij. Wendy wordt door velen als autoriteit beschouwd in cross-boarder mediation en op het gebied van internationale kinderzaken, waaronder ontvoeringszaken. Volgens haar mogen kinderen nooit de pion op het schaakbord worden.

Afbeeldingen
Contactpersonen
Download PDF
Download PDF
Over SmeetsGijbels

SmeetsGijbels is een succesvol landelijk en internationaal opererend advocatenkantoor gespecialiseerd in familie- en erfrecht en mediation.Vanuit de vestigingen Amsterdam en Rotterdam bedienen de gedreven en eveneens in mediation gespecialiseerde partners hun cliënten. Het kantoor staat bekend om haar effectieve, integere en discrete aanpak van complexe zaken. De partners van SmeetsGijbels hebben met elkaar gemeen dat zij persoonlijk tot het uiterste gedreven zijn om de belangen van hun cliënten zo optimaal mogelijk te behartigen. Met een indrukwekkende staat van dienst en in de wetenschap dat de partners van SmeetsGijbels altijd elkaars expertise kunnen aanwenden om tot de gewenste resultaten te komen, wordt dit kantoor dan ook met recht beschouwd als een van de beste familie-en erfrechtkantoren van Nederland.

berichten